SPOR ORGANİZASYONLARININ GİZLİ KAHRAMANLARI ‘
SPOR GÖNÜLLÜLERİ
En büyük spor organizasyonu olarak bilinen Olimpiyat organizasyonları içerisindeki gönüllü insan kaynakları ihtiyacı son yıllarda oldukça artmaktadır.
Oyunlar içerisinde bireysel becerileri ve istekleri doğrultusunda aktif olarak rol verilen gönüllüler düzenlenen dev organizasyonların kalitesini ve algısını arttırmıştır.
Son yıllarda düzenlenen olimpiyat oyunlarında gönüllü personel sayısı artışı ve görevleri, gönüllü personelin ne kadar önemli olduğunun ve ekonomik tasarruflarındaki rollünün net göstergesidir. Pekin 2008 /50.000 Gönüllü, Londra 2012/ 70.000 gönüllü, Rio 2016/ 50.000 gönüllü̈ oyunlar organizasyonunun farklı alanlarında görev almışalardır. Tokyo 2020 Olimpiyat oyunlarında ise 80.000 Gönüllü görev alması planlanmaktadır.
Türkiye’de bizim hikayemiz 2012 yılında İstanbul’da düzenlenen IAAF Dünya Salon Atletizm şampiyonası ile başladı. Spor Gönüllülüğü konusunda bir araya gelen 10 kişilik yönetim ekibi ile organizasyonda 800 gönüllü görev aldı. Bugün hala aktif şekilde organizasyonlarda görev alıyoruz. 72 Ulusal ve Uluslarası Spor organizasyonunda gönüllü görev alan her geçen gün sayısı artan 42.000 kişilik büyük bir takım olduk.
Futbol, Atletizm, Basketbol, Kürek, Buz Hokeyi, Yüzme, Su Topu, Maraton, Boks, Motor Sporları, E-spor organizasyonları, Spor Festivalleri, Cimnastik, Triatlon gibi birçok branşta ve büyük spor organizasyonunda gönüllü olarak görevlerde bulunduk.
Sporun her branşında organizasyonlara katılan olimpik spor gönüllüğünü bir kültür olarak gören ve ülkemizi en iyi şekilde organizasyonlarda temsil eden bir platform olan Spor Gönüllüleri 2018 yılında STK olarak Gençlik ve Spor Gönüllüleri Derneği olarak çalışmalarını yürütmektedir.
Gönüllüler üniversite, lise öğrencileri başta olmak üzere her yaştan kişinin gönüllü olduğu organizasyonlarda, maddi bir beklenti olmadan ülkemizi tanıtmak, toplumsal fayda, eğlence, yeni arkadaşlar, organizasyon deneyimi kazanmak için gönüllü olmaktadır.
Üniversite ve Lise öğrencileri için önemli olan mesleki kariyer yolculuklarında özgeçmiş / cv ‘lerine uluslararası bir organizasyonda görev alma deneyimi ve sertifikası ekliyor olmaktır. İş başvurularında bu sertifikaların etkisi birçok aday arasında fark yaratan bir durum olmaktadır.
Dünyada birçok üniversite gönüllü katılım gösterip sertifika alan kişilere öğrenim bursları vermektedir. İstanbul Üniversite’si Spor Bilimleri Fakültesi gönüllü görev alanlara yetenek sınavlarında ekstra puan vermektedir.
Nasıl spor gönüllüsü olunur sorusuna gelince biz büyük spor organizasyonlarında görev alıyoruz Bu yıl 2019’da neredeyse her ay 2 organizasyonda görev aldık, destek verdik. Sosyal medya sayfamızdan @sporgonulluleri ve www.sporgonulluleri.com web sitemizde her etkinliğe özel başvuru formu yayınlıyor ve mülakatlarla doğru kişileri seçerek çalışıyoruz.
60 Kişiden oluşan gönüllü lideri yönetim ekibimiz sürekli olarak güçlenmekte en az 10 organizasyonda bizimle birlikte görev almış arkadaşlarımız gönüllü lideri olarak organizasyonlarda ekipleri yönetmektedir. Yönetim ekibi içerisinde UEFA, FIFA, FIBA, WTA, IAFF gibi kurumların organizasyonlarında gönüllü olmuş hatta Londra, Rio Olimpiyat oyunlarda görev almış arkadaşlarımızla güçlü ve sürekli gelişen bir ekibiz.
Her organizasyonun ihtiyaçları değişmekte ve farklılık göstermektedir. En çok ihtiyaç duyulan destek görevi yabancı dil konuşulan alanlar, Havaalanı karşılama, Otel, müsabakaya gelen sporcu, antrenör, yönetici ve seyircilerle olan çalışmalar önemli gönüllü görevleridir. Yabancı dil konuşma becerisini geliştirmekte çok etkili olan bu görevlere gönüllülerin ilgisi yoğun olmaktadır.
Spor organizasyonlarındaki yabancı katılımcıların merakla görmek istediği yüzler ve ilk temas noktaları; havalimanı karşılama ekibimiz yani “takım mihmandarlarıdır”. Görevindeki gönüllüler tarafından yapılmaktadır. Süreç içerisinde olgunlaşan gönüllülük farkındalığından dolayı takım mihmandarı arkadaşlarımız İngilizce dışında en az bir dile daha hakimler. Dolayısıyla katılımcı misafirlerimizin ilk temas noktasında kendi dillerinde karşılanmaları organizasyon sonrası da devam eden tanışıklıklara olanak sunmaktadır. Havalimanından otele refakat esnasında ise gelen misafirlerimizle geçirilen zaman sayesinde organizasyon sonrasında da devam eden arkadaşlıklar edinmektedirler.
2013 Yılında ülkemizde FIFA U20 Dünya Şampiyonası düzenledi ve 45 günlük gönüllü programda 250 gönüllü sadece İstanbul’da görev aldı. Yabancı dil bilen gönüllülerden oluşan gönüllü grubunda bu uzun süre de FIFA yöneticileri ile birlikte çalışan gönüllü arkadaşlarımızdan FIFA da staj teklifi alanlar oldu. Bunun gibi yaşanılan aslında çok örnek var Gönüllüğün en önemli kazanımı belki de yeni arkadaşlar edinme olduğunu söyleyebiliriz. İletişimin güçlenmesi, özgüven gelişimi aslında teorik bilgilerin sahada uygulanması için fırsatlar yaratan bir süreçtir.
2014 yılında İstanbul Maratonunda gönüllü çalışmalara önem verildi ve o yıl 1000 gönüllü organizasyonda görev aldı. Çalışmalar aslında ülkemizde gönüllüğün yayıldığının ve daha da gelişeceğinin göstergesidir. Tokyo, Berlin, New York gibi şehir maratonlarında. 7000-10000 arasından gönüllü görev almaktadır. Umarız ülkemizde de bu rakamlara ulaşırız.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilen ‘Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı ‘ bu yıl 250 gönüllünün görev alması ile başarılı şekilde temmuz ayında tamamlandı. Spor Organizasyonu olarak 6 aylık gönüllü programı olan organizasyona sporcuların kayıt aşamasından başlayarak, organizasyonun son anına kadar süren çalışmaları kapsamaktadır. 2 Kıta arası ve İstanbul Boğazında gerçekleşen yüzme yarışı gönüllüler için eşsiz bir deneyim yaşatmaktadır. Organizasyon sonunda özgeçmişlerine güçlü bir deneyim eklemektedirler.
Ülkemizde. 2019 Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Gönüllük Yılı olarak ilan edilmiştir. Dünya’da birçok yapı gönüllüler üzerine kurulmaya başlamış ve giderek gelişmektedir. Avrupa Birliği Fonları tarafından spor gönüllüğü desteklenmektedir. Pamukkale Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ de Spor Gönüllüğü Dersi koyulmuş ve öğrencilerin gönüllü organizasyonlara katılması sağlanmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde UEFA Super Cup organizasyonunda görev aldık. 170 gönüllünün görev aldığı ,10 gün çalışma süresi olan organizasyonda unutulmaz hatıralar ve deneyimler kazandık. Özellikle UEFA yetkililerinin Türkiye’de böyle bir spor gönüllü yapısının olmasına hayran kaldıklarını tarafımıza iletmeleri bizleri çok mutlu etti.
2020 Yılı içerisinde birçok branşta Dünya Şampiyonaları düzenlenecek ve bizlerde bu organizasyonlarda daha şimdiden görev almak gönüllü ekipleri kurmak için çalışmalar yürütüyoruz. Global Spor Markalarının etkinliklerinde ve spor festivallerinde görev alarak bu tür organizasyonların nasıl planladığını ve yönetildiğini eğitim programı kapsamında gönüllü arkadaşlarımıza aktarmaya çalışıyoruz.
İstanbul ağırlıklı çalışmalarımızı tüm Türkiye’ye yayacak projelerimiz var, önümüzde yıl birçok şehirde ve üniversitede eğitimler düzenleyerek spor gönüllüğünü yaymak istiyoruz. Olimpiyat oyunlarının düzenlediği ülke ve şehirlerde Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından değerlendirmelerde gönüllüler büyük bir kriterdir. Nasıl ki spor tesislerinin, sporcuların olması önemli bir etken ise ülkenin spor kültürünü oluşturan gönüllükte etkili bir adaylık kriteridir.
Ülkemizde olimpiyat oyunlarının gerçekleşeceğine inanıyoruz bu inanç doğrultusunda daha çok çalışıyoruz.
Biz Büyük Bir Takımız
Spor Gönüllüleri
Şenol Güneş
Gençlik ve Spor Gönüllüleri Derneği Başkanı
sporgonulluleri.com