Spor Gönüllüğü nedir? 

Spor organizasyonlarında gönüllülük kavramı; Spor organizasyonlarında, zamanlarını ve çabalarını spor organizasyonlarının başarısına adayan, uluslararası ve ulusal spor organizasyonlarının ihtiyacı olan insan kaynağının sayısal ve nitelik bakımından maddi bir karşılık beklenmeden gönüllü görev alınan ve yönetilen süreçtir.

Spor Gönüllüsü Kimdir?

Spor organizasyonlarında, zamanlarını ve çabalarını spor organizasyonlarının başarısına adayan, uluslararası ve ulusal  spor organizasyonlarının ihtiyacı olan insan kaynağının sayısal ve nitelik bakımından maddi bir karşılık beklenmeden gönüllü olarak karşılayan ve deneyimleyen kişilerdir.

Spor Gönüllüleri Programı nedir?

Spor Gönüllüleri Programı, tüm spor organizasyonlarına her yaştan kişinin gönüllü olarak katılabileceği bir sosyal sorumluluk programıdır.

Gençlik ve Spor Gönüllüleri Derneği neler yapar?

Türkiye’de gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının gönüllü iletişimi ve koordinasyonunu sağlar.  Bunlar gönüllü başvuru ilanının yayımlanması, başvuruların değerlendirilmesi,  gönüllü iletişimi eğitimi ve yönlendirmesi gibi alanlardır.

Spor Gönüllüsü olarak organizasyonlarda görev alma süreci nasıl gerçekleşir?

www.sporgonulluleri.com adresimizde her etkinliğe özel başvuru formu yayınlanmaktadır. Bununla birlikte 300 kişiye kadar gönüllü ihtiyacı olan tüm etkinlikler için @sporgonulluleri Instagram sayfamızdan organizasyon duyuruları yayınlanmaktadır. Ayrıca organizasyon büyüklüğüne göre genel duyuru form başvurularını dolduran arkadaşlarımıza sms, e-posta gönderilerek organizasyondan haberdar olmaları sağlanmaktadır. Başvuru formunu dolduranlar gönüllü takım liderleri tarafından önce online ortamda değerlendirilir daha sonra kişilerle iletişime geçilir. Uygun adaylara asıl gönüllü başvuru formu sms olarak gönderilir ve görev dağılımı yapılarak eğitimler başlar. Organizasyon sonuna kadar takım liderleri kendi (takım üyelerinden) sorumludur. 

Spor Gönüllülerinin Kazanımları, Faydaları Nelerdir ?

Kim en sevdiği spor dallarında en büyük isimlerle (tanışıp aynı ortamda bulunmak) istemez ki? Önceliğimiz ve amacımız bu olmasa da; spor etkinlikleri için gönüllü olmak, branşında en iyi isimlerle tanışma ve onlarla etkileşim kurma şansı sunar. Bunlar (sporcular), antrenörler hatta uluslararası federasyon başkanları olabilir.

(Günümüzde, maddi bir fayda beklemeksizin herhangi bir projede gönüllü görev alıp takım çalışmasını tecrübe etmiş olmanız karşınızdaki kişide olumlu izlenim oluşturur.) Özgeçmişinizde listelenen gönüllü deneyimleriniz iş başvurularında sizi diğer adaylar arasından öne çıkararak fark yaratacaktır. Bir şeyler yapma tutkunuz ve gayretiniz hakkında gönüllü deneyimleriniz çok şey ifade etmektedir.

Gönüllü faaliyetleriniz (sürecinde) birçok insanla tanışacak ve onlarla etkileşime geçeceksiniz. Dünyanın farklı noktalarından alanında uzman kişilerle) tanışmak için mükemmel bir fırsattır. Gönüllülük işleri takım çalışmasını deneyimleyeceğiniz en güzel alandır.

Organizasyonların gizli kahramanları olarak manşetlerde görünmeyebilirsiniz, ancak bazı harika organizasyonların başarıyla sonuçlanma nedeninin bir parçası olduğunuzu bilmek her zaman iyi hissettirecektir. Sonuçta, yaşamın ana amacı olan bir memnuniyet duygusu verecektir.

Organizasyon komiteleri genellikle olayları gerçekleştiren kişileri tanır ve önemli bir olay meydana geldiğinde gönüllülerin katkısı asla unutulmaz.

Organizasyon tarafından gönüllülere sunulan spor giyim, elektronik ürün veya (organizasyon biletleri), herhangi bir maddi gelir imkanından çok daha değerli (anı) hediyelerdir.

Her etkinlikte farklı kişilerden oluşan farklı görevlerde bulunarak eşsiz bir deneyim kazanıyor, mesleki ve kariyer hayatınıza katkı sağlıyorsunuz.

Gönüllü olmak özgüveninizi geliştirerek girişimci olmanıza katkı sağlar. Lise, Üniversitesi öğrencileri için eşsiz bir öğrenim alanıdır.

Spor Gönüllüsü olmak için kimler başvurabilir? 

Her organizasyonun katılım koşulları ve katılımcıları farklıdır. Genellikle 16 Yaş üstü herkes katılım sağlayabilmektedir. Özel görev alanları vardır. Kişilerin yetenek ve becerilerine göre planlamalar yapılır. Gönüllülere görev yeri tercih hakkı başvuru formunda sunulur ve görev almak istedikleri yerde olmaları sağlanmaktadır.

Kimler Gönüllü Takım Lideri olabilir?

Gönüllü Liderlik programına katılmış, en az 10 farklı uluslararası spor organizasyonunda spor gönüllüleri ile görev almış, iletişimi güçlü, takım çalışması konusunda başarılı arkadaşlar gönüllü takım lideri olarak görev almaktadır.

Organizasyonlarda Kaç Spor Gönüllüsü olur?

(Bu rakam organizasyon içerisindeki görev alanları ve o görev için ihtiyaç duyulan kişi sayısına bağlıdır.) Yani organizasyon büyüklüğüne göre değişmektedir diyebiliriz. Genelde bu sayılar 100,200, 300, 600, 1000 kişi ve üstü olarak değişmektedir.

İlk defa gönüllü olacak kişileri programa dahil edebilir mi?

Amacımız herkesin bu eşsiz deneyimi elde etmesi. İlk defa gönüllü olacak kişilerin takıma kısa sürede adapte olacakları şekilde çalışmalar yürütülmektedir.

Hangi kurumların projelerine destek sağlarız ?

Ulusal ve Uluslarası Spor Organizasyonları, gerçekleştiren;  Spor Federasyonları, Belediyeler, Kamu kurumları, özel şirketler, STK’lar, üniversiteler vb.  (kurumların projelerine destek sağlarız.)

Spor Gönüllülerinin katıldığı organizasyonlarda ne tür görevler vardır?

• Federasyon veya Organizasyon Yönetici Asistanı

• Etkinlik operasyon desteği 

• Otel ve Havaalanı Karşılama

• Takımlar için destek 

• Dil hizmetleri 

• Mihmandarlık

• Akreditasyon

• Kıyafet dağıtımı 

• Tanıtım 

• Sponsorluk Pazarlama Ekiplerine Destek

• Gönüllü Merkezi Koordinasyon

• Yönlendirme 

• Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm için destek 

• Mekanlarda rehberlik 

• Saha İçi Görevler

• Medya desteği 

• Lojistik destek

• Su İstasyonları

• Start /Finish Alanı

• Kimliklerin desteklenmesi 

• Sağlık Görevlilerine Destek

• Doping Kontrolü

Şehir dışından katılanlar için ulaşım ücretleri karşılanır mı?

Gönüllülük esaslı organizasyonlarda gönüllü olarak görev alan kişilere herhangi bir şehirlerarası ulaşım desteği sağlanmamaktadır. Ancak ihtiyaç duyulması durumunda toplu taşımanın yeterli olmadığı saat dilimlerinde şehir içi ulaşımı sağlamak için şehrin belirli noktalına servis araçları tahsis edilmektedir. Organizasyon bütçe/büyüklüğüne göre şehirlerarası/şehir içi ulaşımın karşılandığı organizasyonlar olmuştur.

Organizasyonlarda Spor Gönüllüleri için konaklama sağlanıyor mu?

Gönüllülük esaslı organizasyonlarda gönüllü olarak görev alan kişilere herhangi bir konaklama desteği sağlanmamaktadır. Görev tanımının gerekliliği durumunda organizasyon tarafından konaklama sağlanabilmektedir.

Olimpiyatlarda görev alan gönüllüler dahil konaklamasını kendi imkanları ile sağlamaktadır.

Gönüllü olarak destek olacağımız organizasyonlardaki kriterlerimiz nelerdir?

• (Görev tanımında gönüllülüğün ve gönüllünün (suiistimal edilmiş) veya ücretli istihdamın yerine kullanılmaması. 

• Organizasyonu yönetenlerin gönüllülük deneyimleri

• Gönüllülere sağlanan imkanlar

• Gönüllü Yöneticilerinin iletişim ve davranışları

• Gönüllü Programındaki görev tanımlarının gönüllülere uygun olup olmadığı

Özel şirketlerin maddi kaygıları için ücretli personel yerine gönüllü kullandıkları ve katılan gönüllü arkadaşların kötü deneyim yaşadıkları için bir daha gönüllü olmadıkları gözlenmiştir. Lütfen bu konuda araştırmacı olunuz. 

RIO 2016 Olimpiyat oyunlarında 50.000 Gönüllü yanlış yönetim ve yetersiz planlamalar olduğu için ilk hafta %50’si organizasyonu terk etmiştir. Bu örnek bizim için önemlidir.

Gönüllü taahhütnamesini imzalamak zorunda mıyım?

Gönüllü taahhütnamesi; gönüllü ile organizasyon komitesi arasındaki şartların/imkanların belirtildiği ve hukuki olarak tarafları koruyan bir anlaşma metnidir. Dolayısıyla gönüllünün organizasyon öncesi metni okuyup imzalaması zorunludur.